I BARKBACKEN HAR MAN DET BRA

Här i Barkbackens Servicehus bor nöjda invånare och här arbetar en motiverad och vänlig personal. Atmosfären är bra och varmhjärtad, vi är som en stor familj.

Historien om Barkbacken

Gustaf Wilhelm Wilén grundade föreningen Gubbhemmet i Åbo år 1892, med avsikt att vara en icke vinstbringande förening.

Candolinska Servicehemmet började sin verksamhet 1913 med donerade medel av Carl Efraim Candolin. Det ursprungliga namnet var Borgerskapets i Åbo hem för ålderstigna tjenarinnor, som även kallades Tjänarinnehemmet.

Dessa anrika servicehus sammanslogs till Barkbackens Servicehus i februari 2016.

Annukka, 91 år

Först retade det mig, då ungdomarna placerade mig här. Men de gjorde nog rätt, nu har de frihet att komma och gå och jag har det tryggt här. Här är bra att vara, färdig mat och hjälpen nära. För en ensam människa är det viktigt att det även om kvällar och nätter finns andra människor i närheten. Och då man stänger dörren känns det som om man vore hemma.

En gång per sommar har jag möjlighet att åka till stugan i Pargas. Jag minns ungdomen då vi tillsammans med min man for med motorbåt till Stockholm. Som ung var man galen. Nu har jag varit änka i 28 år.

Livet här är aktivt; en gång i veckan går jag i bastun och även i stolgymnastiken klarar jag mig, det är bra. Jag önskar att alla åldringar hade det så här.

Alf, 86 år

Man trivs nog bra här. Tillsammans med mina pojkar sökte vi ett hem åt mig och av tre servicehus var detta absolut det bästa. Läget betyder mycket för mig för jag är ännu i ganska bra skick och promenerar mycket. Med ett hem i centrum kan man göra många olika slags promenader och salutorget är nära.

Hela huset andas renhet och trivsel, och personalen är synnerligen vänlig. Och det bästa, jag kan när som helst bege mig ut och då jag kommer tillbaka från mina utfärder ordnas det alltid med mat trots att jag inte varit på plats mattiden.

Jag försöker njuta av livet och tycker humorn är viktig, därför försöker jag ta allting med lite humor.

Irja, 87 år

Jag var i ganska dåligt skick då jag flyttade till Barkbacken. Mitt mående förbättrades ändå snabbt efter flytten då jag inte behövde besöka butiken eller uträtta andra vardagliga saker. Här fick jag vila, samla krafter och tillfriskna! Här fick jag blomma ut!

Livet här är aktivt! Jag har många hobbyn, jag deltar i handarbetsgrupper, jag är medlem i boenderådet och andra gemensamma klubbar. I ”Vänkretsen”-verksamheten har vi sett på Tamara Lund och vi gjorde också en utflykt till Mänttä. Till näst kommer vi att besöka Helene Schjerfbecks utställning på Åbo konstmuseum.

Jag är nöjd, här har jag det tryggt.

Eeva Salonen, fritidsledare

Jag har nu jobbat i huset i fyra år. Jag gillar mitt jobb, det är humant, mångsidigt och givande.

Jag tycker det är viktigt att skapa en hemlik och trygg miljö samt stimulerande och meningsfull sysselsättning. Jag vill vara med våra boenden, jag lär mig en hel del av dem. Det är givande att se leende och nöjda miner.

Vi har vår egen sammanslutning, vi finns här för våra boenden.