Hemtrevligt och
högklassigt
seniorboende.

Ett aktivt seniorliv i Barkbackens servicehus.

Vi satsar på ett aktivt liv där prestationsförmågan upprätthålls genom att erbjuda våra seniorer olika slag av fritidsverksamhet. Förutom de rörliga aktiviteterna finns även till buds klubbverksamhet, kultur samt olika diskussions- och vänkretsar, där deltagandet är frivilligt. På Barkbacken har de boende bildat och valt medlemmar till ett Boenderåd, som utvecklar verksamheten kontinuerligt tillsammans med husets ledning.

De boendes egen tidning Ukko & Akka utkommer regelbundet.

Vårt aktiva veckoprogram består av olika slag av verksamhet, såsom levande musik, motion och olika klubbar. Även frisören, fotvårdaren och fysioterapeuten besöker huset varje vecka. Mot en tilläggsavgift kan de boende använda sig av dessa tjänster.

Vi erbjuder våra seniorer bastu varje vecka, fastighetsskötseltjänster, byte av sängkläder och handdukar, tvätt och skötsel av de personliga kläderna samt städning av den egna lokalen. Vår kunniga kökspersonal ansvarar för måltidstjänsterna. De tillreder läcker husmanskost samt bakverk med beaktande av helger och traditioner.

BEKANTA DIG VIA NEDANSTÅENDE LÄNK MED VÅRT SERVICEUTBUD!

Vår aktiva fritidsverksamhet

Vår mångsidiga fritidsverksamhet består av ett brett urval av rörliga stunder, såsom stoljumpa, balansövningar, käppjumpa samt gummibandsjumpa, som under somrarna hålls i trädgården. I övrigt är vi regelbundet ute med våra seniorer. Vi har även ett gym i huset. Gällande användningen av apparaterna ges direktiv och hjälp.

På den kulturella sidan arrangerar vi musikstunder på både finska och svenska: konserter, köruppträdanden, allsång. Musik ger glädje och den förenar både till vardags och fest. Bildkonst för vi fram via utställningar och akvarellkurser. På Candolinska finns en egen konstterapeut.

Våra boende gillar olika spel och frågesporter. De flesta klubbar, såsom Miesten- ja Naistenpiirit, Konstklubben och Svenska Klubben sammanträder regelbundet. Förutom Barkbackens egna fritidsledare deltar en stor grupp frivilligarbetare aktivt. I samarbete med Tuomiokirkkoseurakunta och Åbo svenska församling har vi regelbundet andaktsstunder. Olika handarbeten och hobbyarbeten är mången boendes hjärtesak. Att handarbeta bevarar fingerfärdigheten och stöder effektivt minnet. Till hobbykretsen kan man komma och pyssla eller bara  njuta av andras sällskap och tala med likasinnade.

De nationella  helgerna uppmärksammar vi traditionellt högtidligt: vi väntar i god tid väldigt mycket på julen, självständighetsdagen och veterandagsfesten.

DE HELTÄCKANDE TJÄNSTERNA

I Barkbacken erbjuder vi skräddarsydda vårdpaket enligt den boendes kondition.

Grundpaketet innehåller allmän omsorg, hemsjukvårdstjänster, trygghetstelefon, dejour dygnet runt samt fritids- och rehabiliteringstjänster.

De egentliga vårdpaketen innehåller vid behov  rikligt med vård- och omsorgstjänster. Vi gör en individuell vårdplan med var och en  där vi tar i beaktande de personliga önskemålen.

Till våra tjänster hör förutom hemvården sjukskötarnas tjänster (t ex laboratorieprov, blodtrycks- och sockermätningar) samt fysioterapeutens mottagning. Dessutom har en specialiserad geriatriker varje vecka mottagning i huset. I Barkbacken har man även möjlighet till hembesök av tandhygienisten och tandläkaren.

Det dagliga livet består förstås också av mycket annat än vårdtjänster: åtminstone en av Barkbackens fyra bastun värms varje dag. Ibland är det uppiggande att gå till frisören eller fotvårdaren – om man bara hinner trots det rikliga fritidsprogrammet…

DET EGNA KÖKET

Vårt eget kök tillreder traditionell, läcker husmanskost. Vi föredrar närmat och vi planerar matlistan enligt säsong. Vi tar i beaktande helgerna, vi dukar till buffet till våra boende bl a under julen, påsken, morsdag, midsommar. Vi  planerar vår matlista enligt principen för hållbar utveckling och lagar nästan all mat själva. Fräscha sallader, grönsaker samt frukt hör till vår dagliga matlista. Köket har också ett eget bageri, som bakar en stor del av vårt matbröd samt kaffebrödet som bjuds till eftermiddagskaffet.

Vårt förhållande till mat är hälsosamt och rikligt. Våra boende kan välja allt från helmjölk till fettfri, vi använder  smör, grädde och socker  i matlagningen. Det är en självklarhet för oss  att reta aptiten med dofter och vackert upplagd mat. Vi tar i beaktande dieter och eventuell samverkan mellan mediciner i vår kost.

Kökspersonalen består av yrkesmänniskor: vi är stolta över att hela sex kockar ansvarar för kvaliteten på våra måltider. Vår egenkontroll är exemplarisk och vi fungerar som en utmärkt praktikplats för flera läroanstalter. Vårt kök satsar på en kontinuerlig skolning samt ett på handlingssätt med hållbar utveckling.

STÄD- OCH SERVICETJÄNSTER

Hemtrevnaden är viktig för oss. De bekanta anstaltvårdarna besöker seniorerna minst en gång per vecka och ser till att hemmet är prydligt och rent. Vi ser också till att de allmänna utrymmena är städade och  i ordning, för det är trevligt att vistas i ett rent hem.

Byte  av sängkläder en gång i månaden hör till städningspriset. Boendes egna kläder tvättar vi i vårt eget tvätteri. Denna tjänst hör till dem som har  kommunernas köptjänst.

Barkbackens servicehus har också en egen fastighetsskötare. Gårdskarlen hjälper boende med hemmets småreparationer, t ex att putsa avlopp, att byta batteri i fjärrkontrollen eller byta lampor. Vår egen gårdskarl sköter även om våra gårdar, så att seniorerna har det tryggt och trevligt då de rör sig ute året om.

Vi prioriterar kundbelåtenheten, vi övervakar och utvecklar konstant vår verksamhet.

VI ÄR HÄR FÖR VÅRA BOENDE

Barkbackens servicehus består av fyra skilda hus, som bildar en trivsam helhet. I byggnaderna finns flera trivsamma sällskapsutrymmen, där seniorerna kan tillbringa tiden tillsammans. I de gemensamma utrymmena finns tv- och bibliotekshörn, hobbyutrymmen samt gym. En omgivning med fritidsverksamhet och aktivitet är en bra förutsättning för att den fysiska och psykiska förmågan bevaras hos de boende samt möjliggör även rehabilitering.

Det finns 131 bostäder i dessa fyra hus och storleken varierar från 21 kvadrat till 55 kvadrat. I alla bostäder finns invabadrum. Dessutom finns det i många bostäder eget kylskåp och i de större en kokvrå. Senioren inreder sin bostad med egna möbler, vilket å sin sida ökar känslan och trivseln i det egna hemmet.

Den vackra gårdsparken, som planterades på en trädlös kulle, är idag en viktig trivselfaktor med sina höga träd, rosor och små sorlande springbrunnar. Man kan vistas ute i parken året om och om vädret tillåter avnjuta eftermiddagskaffet, andakter och morgongymnastiken där. Fåglarna kvittrar och ekorrarna hoppar i träden.

EN SKRÄDDARSYDD PRISLISTA

Den boendes helhetssituation samt behovet av hemvård och tjänster inverkar på priset. Det görs alltid en individuell kartläggning enligt seniorens situation. Priset på vårdpaketet grundar sig på den tidsmässiga hjälpen som behövs varje vecka. Med räknaren här nedan får man ett riktgivande pris på boendet, med valbara tilläggstjänster. Prissättningen av tilläggstjänsterna mera detaljerat i en skild PRISLISTA.

En självbetalande klient står för alla kostnader själv. Man kan då ansöka från FPA om understöd för pensionärer för bostadsbidrag, vårdbidrag samt använda sig av hushållsavdraget (servicesedelklienter har inte rätt till hushållsavdrag)

Observera, att prissättningen är annorlunda av servicesedlar eller köptjänster som beviljats av hemkommunen och räknaren kan således inte i dessa fall användas. Ta då kontakt per telefon med vårdchefen Teija: 0400 279 986

ÖPPNA RÄKNAREN